شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- مقالات حوزه اجتماعی
سرگردانی ویلچر معلولان در کوچه پس‌کوچه‌های‌ وعده‌های مناسب‌سازی

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1392/9/23 | 

سرگردانی ویلچر معلولان در کوچه پس‌کوچه‌های‌ وعده‌های مناسب‌سازی

 

با مناسب‌سازی صحیح و درست اماکن و معابر شهری نگذاریم چرخ ویلچر معلولان در کوچه پس کوچه‌های رؤیاهای آنها سرگردان بچرخد.

 یک شهر برای تمامی افراد طراحی و ساخته می‌شود و تمامی افراد صرف نظر از رنگ پوست، نژاد، جنس، کیش، قومیت، عقیده و هر موقعیت دیگری که داشته باشند به یک اندازه حق استفاده از تمامی امکانات موجود در آن را دارند و باید از حق طبیعی خود بهره‌مند شوند، با این همه همواره گروه‌هایی از افراد به دلیل شرایط و موقعیتی که دارند از دستیابی کامل حقوقشان محروم مانده‌اند.

غرق در هیاهوی خودساخته خود و فراموشی معلولان

آنقدر در هیاهوی خود‌ساخته خود غرق شده‌ایم که فراموش کرده‌ایم در چند قدمی ما کسانی هستند که مثل من و شما حق حیات دارند، نیاز به امکانات بهداشتی و خدماتی دارند، تفریح و سرگرمی می‌خواهند، شغل، درآمد، مسکن، ازدواج و همه نیازهای یک فرد عادی حق طبیعی آنها است.

کودکان، زنان، اقلیت‌ها و معلولان از این نوع هستند همچنین بیماری‌ها، تصادفات و حوادث کار، بلایای طبیعی و جنگ از جمله عواملی هستند که می‌توانند به ایجاد نقص عضو در انسان و در نهایت معلولیت منجر شوند.

 AWT IMAGE

معلولیت، زندگی روزمره انسان را از حالت عادی خارج کرده و سبب ایجاد محدودیت‌هایی می‌شود که کنش‌ها و واکنش‌های فرد معلول را تحت تاثیر قرار می‌دهد و اگر تمهیداتی برای قراردادن فرد در چرخه طبیعی زندگی در نظر گرفته نشود وی به انزوا کشیده شده و در نتیجه مشکلات روانی و رفتاری جدیدی برای وی و اجتماع در پی‌خواهد داشت.

تصادف مساوی با بالا رفتن نرخ معلولیت

آمار و اطلاعات نشان از این می‌دهد که سرانه جمعیتی افراد معلول کشور ما رقمی قابل ملاحظه را تشکیل می‌دهد که بخش عمده‌ای از آن را جانبازان سرافراز جنگ تحمیلی تشکیل می‌دهند، از سوی دیگر ما رکورد‌دار تصادفات رانندگی در دنیا و دارای بالاترین نرخ مرگ و میر و معلولیت ناشی از آن هستیم، اگر جمعیت سالمندان را هم به آنها اضافه کنیم درصد قابل توجهی از جامعه، رفتارهای حرکتی متفاوتی از بقیه دارند.

معاون توانبخشی بهزیستی خراسان جنوبی در ارتباط با تامین عدالت و طراحی ویژه برای معلولان و سالمندان اظهار داشت: طراحی ویژه برای معلولان و سالمندان نشان از تامین عدالت بوده که علاوه بر ایجاد امنیت جانی و بهداشتی، اثرات روانی فوق‌العاده‌ای به همراه دارد.

عبدالله‌عباس‌آبادی اذعان داشت: وقتی در آرایش عناصر و توزیع فضا به نیازهای خاص معلولان توجه شود دیگر کمتر نیازی به کمک یا دخالت اعضای خانواده و سایر افراد در زندگی روزمره آنها خواهد بود.

وجود 63 هزار سالمند در خراسان جنوبی

وی با بیان اینکه در حال حاضر با احتساب طبس بیش از 63 هزار سالمند در استان وجود دارد، یادآور شد: در حال حاضر 9.51 درصد از جمعیت خراسان جنوبی را سالمندان تشکیل می‌دهند که این استان دومین استان مسن کشور بوده و نرخ سالمندی بالایی دارد.

AWT IMAGE
 

مدیر‌کل سازمان بهزیستی خراسان جنوبی اظهار داشت: در حوزه مناسب‌سازی طی دو سال اخیر قدم‌های سازنده‌ای برداشته شده است.

اکبری‌مطلق با اشاره به ون مناسب‌سازی شده ویژه معلولان در استان افزود: این ون در راستای خدمت‌رسانی به معلولان برای نخستین‌بار در استان راه‌اندازی شده و در اختیار سازمان مردم نهاد (NGO ) قرار گرفته است.

وی گفت: با همکاری سازمان‌های مردم نهاد و مردم به تعداد این اتوبوس‌ها افزوده شده و با مناسب‌سازی دستگاه‌های ایاب و ذهاب، معلولان نیز به حق مسلم خود می‌رسند.

خراسان جنوبی در ردیف شش استان کشور در مناسب‌سازی

معاون عمرانی استاندار خراسان جنوبی نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس اظهار داشت: ارگان‌ها و دستگاه‌های اجرایی باید در راستای بودجه‌های مصوب سالانه خود مناسب‌سازی اماکن و ساختمان‌ها را رعایت کنند.

سیدکاظم اولیایی اذعان داشت: خراسان جنوبی در ردیف شش استان کشور در امر مناسب‌سازی قرار گرفته است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی با بیان این‌که 70 بقعه متبرکه در خراسان جنوبی وجود دارد، گفت: این بقاع و مساجد باید برای استفاده معلولان مناسب‌سازی شوند.

محمد‌طاهر گرایلی ادامه داد: از این تعداد 40 درصد آنها نیاز به ایجاد رمپ و مناسب‌‌سازی برای معلولان ندارند.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی تصریح کرد: از سال گذشته کار مناسب‌سازی 33 بقاع متبرکه در استان آغاز شده است.

AWT IMAGE

گفته می‌شود شهرداری، شورای شهر، راه و شهرسازی،  صنعت معدن و تجارت،  آموزش و پرورش،  فنی و حرفه‌ای،  بنیاد مسکن، بهزیستی، بنیاد جانبازان و امور ایثارگران، علوم و تحقیقات، ارتباطات و فناوری، نظام مهندسی، ورزش و جوانان، بانک‌ها ( اعم از دولتی و خصوصی) صنایع دستی و گردشگری، صدا و سیما،  تشکل‌های غیردولتی، بهداشت درمان و آموزش پزشکی، ارشاد اسلامی و وزارت کشور (استانداری و فرمانداری) از جمله دستگاه‌هایی هستند که در این زمینه مسئولیت دارند.

در این رابطه شنیده‌ها و گفته‌ها فراوان است همه به نوعی می‌خواهند ثابت کنند که در این زمینه فعال بوده و نهایت تلاش خود را انجام می‌دهند اما آیا به شکل درست و قانونی یا تنها برای خلاصی از مسئولیت محول شده بر گردنشان!

زجر معلولان از بی‌مهری مسئولان

مسئولان مربوطه در ارتباط با مناسب‌سازی معابر و اماکن توجه کنند که کاری نکنند که زجر معلول از بی‌مهری‌های شما باشد چراکه سنگینی ویلچر و هدایت آن برای گذر زندگی شاید روحش را خسته کرده باشد.

یکی از نابینایان می‌گوید: وضعیت نامناسب و ناهموار پیاده‌روها تاکنون چندین‌بار سبب سقوط و آسیب‌دیدگی وی شده است.

راستی تا به حال فکر کرده‌اید یک‌بار هم که شده خودمان را جای معلولان بگذاریم و روی صندلی چرخدار نشسته و حداقل برای چند دقیقه چرخ ویلچر را در دست گرفته و از اماکن و معابر سطح شهر عبور کنیم؟

پس بیایید نگذاریم چرخ ویلچر معلولان در کوچه پس‌کوچه‌های رؤیاهای آنها سرگردان بچرخد.

به امید آن روز که شاهد جوانه زدن استعدادهای خاموش معلولان و دل‌گرمی دیده پر رنجشان باشیم.

-------------------------

گزارش از رقیه محمدی

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.90.3383.fa.html
برگشت به اصل مطلب