شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران- اخبار علمی
موفقیت محقق ایرانی در رفع مشکل حرکتی معلولان

حذف تصاویر و رنگ‌ها

موفقیت سیستم کنترل زبانی/
موفقیت محقق ایرانی موسسه جورجیا در رفع مشکل حرکتی معلولان

سیستم کنترل زبانی ویلچری که دانشمند ایرانی موسسه جورجیا آن را ابداع کرده است در دوره های آزمایشی موفقیتهای زیادی از خود نشان داده و تحولات زیادی در راستای بهبود عملکرد آن ایجاد شده است.
، "کروز بوگل" نوجوانی که سمت چپ بدنش از گردن به پایین در اثر حادثه ای ناگوار فلج شده است در آزمایش ویلچر جدیدی که محقق ایرانی موسسه تکنولوژی جورجیا آن را ابداع کرده است حضور دارد تا سیستم جدید کنترل این ویلچر که بر روی زبان فرد فلج قرار می گیرد را آزمایش کند. وی این تکنولوژی جدید را شگفت انگیز خوانده و از آن به عنوان ابزاری ساده برای حرکت دادن خود یاد می کند.
در حال حاضر سالانه بیش از 11 هزار نفر در ایالات متحده متحمل آسیبهای شدیدی نخاعی می شوند که با وجود پیشرفتهایی که در زمینه بهبود شرایط زندگی این افراد به وجود آمده است محققان همچنان به دنبال یافتن راهی بهتر و تاثیر گذارتر برای تغییر شرایط زندگی این افراد هستند.
میثم قوانلو مخترع سیستم کنترل زبانی ویلچر در موسسه تکنولوژی جورجیا در توضیح دلیل استفاده از زبان فرد در کنترل صندلی می گوید: "یکی از برترین مزایای استفاده از زبان در سیستم این است که زبان به صورت مستقیم با مغز در ارتباط است. زبان متفاوت از دیگر اندامهای بدن انسان است زیرا دیگر اندامها با کمک نخاع با مغز در ارتباطند و به همین دلیل است که فردی که از بدترین حالت جراحتهای نخاعی رنج می برد هنوز توانایی حرکت دادن زبان خود را به شکل عادی دارد."
طی اولین دوره آزمایش کلینیکی این سیستم که نام "سیستم کنترل زبانی" برای آن انتخاب شده است توانایی افراد با جراحتهای شدید نخاعی در جهت دهی به ویلچر با استفاده از حرکات زبان مورد بررسی قرار گرفت. طی این آزمایشها به داوطلبین از جمله "بوگل" یاد داده شد تا چگونه با حرکات مختلف زبان خود دستورهای متعددی را به ویلچر بدهند تا صندلی را به جهت های مختلف هدایت کنند.
این فرایند با استفاده از قطعه ای آهن ربایی که به اندازه یک دانه برنج بوده و بر روی زبان قرار می گیرد انجام می شود. در واقع این آهن ربای کوچک عملکردی مانند ماوس پد در رایانه ها داشته و زبان نقش مکان نما را به عهده دارد. به این شکل با حرکت دادن زبان به سمت جلو سیگنالهایی به 6 حسگر که در کلاهی ویژه جا گرفته اند ارسال شده و منجر به جلو رفتن صندلی خواهد شد.
طی آزمایشهای بعدی داوطلبان توانستند تنها با لمس کردن بخشهای مختلفی از دهان خود با کمک زبان و بدون نیاز به تجهیزات حجیم صندلی را به راحتی حرکت دهند. قوانلو معتقد است زیبایی این صندلی بالاتر از حرکت کردن است، کاربران آن را دوست دارند زیرا استفاده از آن چندان متفاوت از استفاده از دیگر صندلی ها نیست و چنین بیمارانی دوست دارند در هنگام استفاده از ویلچر هرچه کمتر باعث جلب توجه دیگران شوند.
قوانلو می گوید دیگر بیماران با شرایطی متفاوت از جراحات نخاعی نیز می توانند از این ویلچر استفاده کنند. به گفته وی این تکنولوژی برای تمامی افرادی که به درجات بالای ناتوانی های مختلف مبتلا هستند از قبیل نارسایی های حرکتی در اثر سکته قابل استفاده خواهد بود.
دانشمندان دیگری نیز بر روی ارائه سیستم کنترل ویلچر تحقیقات زیادی انجام داده اند اما تنها گروهی که بر روی کنترل زبانی تمرکز داشته اند گروه موسسه ویرجینیا به رهبری قوانلو بوده است. از زمان آغاز دوره های آزمایشی وی به همراه گروهش در جستجوی یافتن راهی برای هرچه کوچکتر ساختن تجهیزات این سیستم و ارتقا آن بوده است.
بر اساس گزارش سی ان ان، در حالی که نمونه اصلی این سیستم تنها توانایی اجرای 6 فرمان را داشت، بهبودهای صورت گرفته بر روی آن اکنون سیستم کنترل زبانی را قادر ساخته تا بتواند تعداد زیادی از فرامین که از حرکات مختلف زبان دریافت می کند را اجرا سازد.

منبع : به گزارش خبرگزاری مهر

نشانی مطلب در وبگاه شمعدانی | پایگاه اینترنتی معلولان ایران:
http://shamdani.com/find-1.85.1572.fa.html
برگشت به اصل مطلب